BAM sluit kortere betalingstermijn niet uit

27 augustus 2015

Leveranciers van BAM hoeven binnenkort mogelijk minder lang te wachten op hun geld. Het bouwbedrijf heeft namelijk aangegeven niet uit te sluiten in de toekomst kortere betalingstermijnen te hanteren. BAM betaalt zijn onderaannemers en toeleveranciers nu binnen 45 dagen na het einde van de maand. Marktconform, volgens topman Rob van Wingerden.

Door de crisis zijn betalingstermijnen voor leveranciers de afgelopen jaren enorm opgerekt. Soms tot wel 90 dagen. Nu BAM zijn omzet en winst ziet toenemen, neemt het bedrijf ook de eigen betalingstermijnen onder de loep. Doel is om die niet verder te laten oplopen dan 45 dagen na het einde van de maand. En mogelijk worden ze zelfs korter. Het voornemen maakt deel uit van BAM’s ‘back-in-shape-programma’, dat moet zorgen voor een jaarlijkse besparing van € 100 miljoen.

De afgelopen jaren gingen veel bouwbedrijven failliet. Bij veel andere is de liquiditeitspositie slecht. Veel grote bouwconcerns schuiven hun problemen voor een deel door naar de leveranciers, door betalingstermijnen op te rekken. Op grond van een Europese richtlijn moeten bedrijven hun binnengekomen facturen binnen dertig dagen betalen. Veel bouwbedrijven verlengen die termijn echter eenzijdig. BAM, maar ook andere grote bouwbedrijven zoals Dura Vermeer en Heijmans, gaven vorig jaar aan een betalingstermijn naar leveranciers te hanteren van 60 dagen. Zelfs die termijn wordt vaak overschreden, waardoor leveranciers soms tot wel 90 dagen op hun geld moeten wachten. Daardoor komen zij weer in de problemen met het betalen van hun eigen facturen. Het betaalgedrag van de branche is daarmee in een negatieve spiraal geraakt.

Geert de Ruijter (Insinc): nu de economie aantrekt, is het positief dat een groot bedrijf als BAM aangeeft betalingstermijnen niet meer te willen laten oplopen. En op termijn mogelijk zelfs te verkorten. Wellicht zet Nederlands grootste bouwbedrijf daarmee de toon voor de rest van bouwend Nederland.

Bronnen:
http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2015/08/20/bam-sluit-verkorten-betalingstermijn-niet-uit
http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2015/08/20/bam-ziet-omzet-en-winst-toenemen
http://fd.nl/frontpage/ondernemen/1088596/de-toeleverancier-moet-maar-wachten-op-zijn-geld

Online supermarkt baseert zich op inkoopvoordeel » « Sterke stijging inkoopsamenwerkingsverbanden gemeenten
 

Nieuws van Insinc

INSINC en InQuest bundelen krachten

PERSBERICHT, 1 september 2016:  InQuest en INSINC bundelen... Bekijk »

Inkoopjobs.nl

Inkoopjobs.nl is vernieuwd: een nieuw design en een nieuwe focus.... Bekijk »

Alidis wordt grootste inkoopgroep van Europa

Inkoopalliantie Alidis wordt de grootste inkoopgroep van Europa. Door... Bekijk »