Prijzenslag op de outsourcingsmarkt

24 juni 2015

Voor inkopers van ICT outsourcingsdiensten moet 2015 een goed jaar worden. Er is een prijzenslag gaande zoals die de afgelopen 15 jaar niet is voorgekomen. Dat constateert het Amerikaanse blad CIO na gesprekken met experts. Er twee oorzaken voor de prijzenslag zoals die nu woedt in de markt.

Allereerst is er een ongekend aantal contracten dat afloopt in de komende twee jaar. Steve Hall van Information Services Group noemt een bedrag van 100 miljard aan uitbestedingsdiensten waar de komende 24 maanden opnieuw over onderhandeld moet worden. Daarnaast vernieuwen aanbieders hun bedrijfsprocessen, waardoor ze hun prijzen kunnen laten zakken. Procesautomatisering en autonome en cognitieve vormen van computing maken het mogelijk om diensten van dezelfde of hogere kwaliteit met minder mensen te leveren. Jeff Augustin van consultancybedrijf Alsbridge stelt dat hij aanbieders offertes heeft zien uitbrengen die 40 procent goedkoper uitvallen dan die van concurrenten. Ook cloudbroker-technologieën en de snelle adoptie van publieke en private cloudoplossingen zetten de prijzen onder druk.

Win-win situatie
De prijzenslag hoeft niet schadelijk te zijn, stellen de experts. Dankzij de nieuwe methoden van werken kunnen leveranciers een hogere marge halen. Ook bij lagere omzet kan dat een aanmerkelijk verbeterde winst betekenen. Het vergt wel aanpassingen in de organisatie en de competenties.

Het kan wel negatief kan uitpakken als inkopers de leverancier het vel over de oren halen. Dat kan ertoe leiden dat het voor de aanbieder moeilijk wordt om winstgevend te opereren bij een heel scherpe prijs. Deze zal dan de schade proberen te beperken door de service op het minimum te houden. Kopers moeten ook oppassen dat zij niet vast komen te zitten aan de oplossing die die leverancier biedt, en niet meer kunnen overstappen.

http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2015/15/prijzenslag-op-outsourcingmarkt

 

Innovatiegericht inkopen kan op vele manieren » « Overheden ontdekken voordelen prestatie-inkoop
 

Nieuws van Insinc

INSINC en InQuest bundelen krachten

PERSBERICHT, 1 september 2016:  InQuest en INSINC bundelen... Bekijk »

Inkoopjobs.nl

Inkoopjobs.nl is vernieuwd: een nieuw design en een nieuwe focus.... Bekijk »

Alidis wordt grootste inkoopgroep van Europa

Inkoopalliantie Alidis wordt de grootste inkoopgroep van Europa. Door... Bekijk »