Inkopers zijn de nieuwe Paarse Krokodil

18 februari 2015

Ambtenaren bureaucratisch? Dan heeft u vast nog nooit te maken gehad met een inkoper, aldus ondernemer Richard Engelfriet in één van zijn columns. Hij heeft een simpel advies voor bureaucratische inkopers: stop met die onzinnige inkoopvoorwaarden.

Inkoopvoorwaarden
Richard Engelfriet is ruim 12 jaar dagvoorzitter, trainer en spreker. Daarnaast is hij auteur van vele managementboeken. Met een anekdote maakt hij duidelijk hoe paars de inkoopkrokodil wat hem betreft is. ‘Onlangs belde de directeur van een onderwijsinstelling mij. Of ik een avondprogramma wilde begeleiden als gespreksleider. Binnen tien minuten hadden we de vraag helder en noemde ik mijn prijs. Daar waren we snel uit. De avond zelf verliep naar ieders tevredenheid. De klant belde na afloop enthousiast over alle positieve reacties. Kort daarna stuurde ik mijn rekening, die mijn klant binnen twee weken betaalde. Klinkt goed niet? Vorige week kreeg ik echter een dik pak post van dezelfde onderwijsinstelling. Of ik even de acht (!) pagina’s Inkoopvoorwaarden getekend retour wilde sturen. In die inkoopvoorwaarden deed ik expliciet afstand van vrijwel al mijn rechten en  verklaarde de onderwijsinstelling ‘alle voorwaarden van de leverancier ongeldig’. Ik belde de inkoper op om te melden dat de klus betaald en naar tevredenheid afgerond was. Hij reageerde als door een wesp gestoken: "Die betaling had helemaal niet plaats mogen vinden, die directeur heeft ons inkoopproces volledig genegeerd!" Ik vroeg nog waarom het zo’n probleem is dat die directeur zo had gehandeld, maar de inkoper hing boos op en stuurt nu wekelijks een dreigend mailtje met wat voor onheil er op mij afkomt als ik zijn documenten niet ondertekend terugstuur.’

Inkopers zijn de nieuwe bureaucraten!
‘Steeds vaker kom ik inkopers tegen zoals in bovenstaand voorbeeld. Ik krijg bijna wekelijks stapels inkoopvoorwaarden in een taal die op geen enkele manier recht doet aan de relatie die ik met mijn klanten heb. De meeste klanten excuseren zich al bij voorbaat voor hun afdeling inkoop: "Oh ja, je krijgt trouwens nog een pak papier van inkoop. Moet je gewoon maar negeren hoor!"

Durft u het inkoopvak echt simpeler te maken?
Richard Engelfriet besluit zijn column met een open vraag:  ‘Ik ben oprecht op zoek naar organisaties die geen standaard inkoopvoorwaarden hebben - en dus zeker geen bepaling dat zij de door de leverancier gehanteerde voorwaarden expliciet van de hand wijzen - die hun leveranciers echt uitdagen om de beste oplossing te bieden in plaats van voor te schrijven wat ze moeten doen.’ Wat INSINC betreft een valide uitdaging. Wie durft..?

http://www.nu.nl/zakelijk-opinie/3957568/inkopers-nieuwe-bureaucraten.html

Meer dialoog tussen overheid en markt » « NEVI Contractmanagementdag 2015
 

Nieuws van Insinc

INSINC en InQuest bundelen krachten

PERSBERICHT, 1 september 2016:  InQuest en INSINC bundelen... Bekijk »

Inkoopjobs.nl

Inkoopjobs.nl is vernieuwd: een nieuw design en een nieuwe focus.... Bekijk »

Alidis wordt grootste inkoopgroep van Europa

Inkoopalliantie Alidis wordt de grootste inkoopgroep van Europa. Door... Bekijk »