Politiek buiten spel bij inkoop WMO

14 april 2015

De politieke kleur van colleges heeft nauwelijks effect op de wijze van inkoop en de daaraan gekoppelde innovatie van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015). Colleges waar lokale partijen deel van uitmaken, durven het verst te gaan met innovatie bij de inkoop en bekostiging voor de Wmo. Dit blijkt uit onderzoek onder 328 gemeenten door Universiteit Twente.

Vernieuwing onontkoombaar
Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van Binnenlands Bestuur. Onderzoeker Niels Uenk , die samen met hoogleraar inkoopmanagement Jan Telgen de gemeentelijke inkoopcontracten heeft geanalyseerd,  benadrukt dat vernieuwing onontkoombaar bij de decentralisatie Wmo 2015. Een belangrijke sleutel tot innovatie ligt in de contractering van professionele zorgaanbieders. Daarbij  gaat het om de inkoop van producten en de bekostigingssystematiek.

Bekostiging
Een op de vijf gemeenten koopt dezelfde producten in als de Awbz (Algemene wet bijzondere ziektekosten) kende de zorgverlener en rekent af op het aantal verleende zorguren, zo blijkt uit het onderzoek. Dit zijn de als ‘behoudend’ geclassificeerde gemeenten. Acht op de tien gemeenten koos voor nieuwe producten in zorg en ondersteuning en voor een nieuwe bekostigingssystematiek, op basis van resultaat of populatie of een combinatie van beiden. Gemeenten die nieuwe producten en nieuwe bekostigingssystematiek aangingen, zijn geclassificeerd als radicaal innovatieve gemeenten. ‘Incrementeel innovatief’ zijn gemeenten die of voor het een of het ander hebben gekozen. Van de 78 procent van de gemeenten die aan het vernieuwen zijn, is 40 procent incrementeel innovatief en 39 procent radicaal innovatief.

Geen politieke sturing
Al met al heeft de politieke kleur van colleges nauwelijks effect op de wijze van inkoop en de innovatie van de Wmo, concluderen de wetenschappers. Het gros van de gemeenten koopt in regionaal verband in. De invloed van individuele partijen in individuele colleges is daarmee beperkt. Daarnaast wordt de inkoop veelal als technische exercitie gezien. Beleidsmedewerkers en inkopers hebben de inkoop geregeld, daarbij vaak bijgestaan door externen, zoals adviesbureaus. ‘Er zijn weinig wethouders die in dat inkoopproces gestuurd hebben’, weet Uenk. Wellicht dat na alle hectiek van invoering van de inkoop van de Wmo, dit de komende jaren meer zal gebeuren.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/politiek-buiten-spel-bij-inkoop-en-innovatie-wmo.9466444.lynkx

NEVI Contractmanagementdag 2015 » « AHOLD realiseert forse bezuiniging met inkoop
 

Nieuws van Insinc

INSINC en InQuest bundelen krachten

PERSBERICHT, 1 september 2016:  InQuest en INSINC bundelen... Bekijk »

Inkoopjobs.nl

Inkoopjobs.nl is vernieuwd: een nieuw design en een nieuwe focus.... Bekijk »

Alidis wordt grootste inkoopgroep van Europa

Inkoopalliantie Alidis wordt de grootste inkoopgroep van Europa. Door... Bekijk »