Sterke stijging inkoopsamenwerkingsverbanden gemeenten

13 oktober 2015

Het aantal gemeentelijke inkoopsamenwerkingen in Nederland is de afgelopen vier jaar fors gestegen. Dat blijkt uit de herziene kaart Gemeentelijke inkoopsamenwerkingen in Nederland van PIANOo. In 2011 waren er nog 18 structurele samenwerkingen, inmiddels zijn dat er 46. Daarmee participeert 64% van de 393 Nederlandse gemeenten in een inkoopsamenwerking. Dit zijn veelal kleine en middelgrote gemeenten. Sommigen gemeenten werken samen in een shared service center of zijn onderdeel van een ambtelijke fusie. Andere gemeenten kopen gezamenlijk in via een inkoopsamenwerking, of werken (georganiseerd) samen op structurele basis. Een aantal gemeenten neemt deel aan verschillende samenwerkingsverbanden.

Oorzaken stijging
De forse stijging van het aantal gemeentelijke inkoopsamenwerkingen ten opzichte van 2011 heeft meerdere oorzaken. Zo is het aantal ambtelijke fusies fors gegroeid, was van sommige inkoopsamenwerkingen niet bekend dat die in 2011 al bestonden en zijn er twee nieuwe shared service centra bijgekomen, die ook inkoop voor hun rekening nemen. Opvallend is verder de toename van het aantal inkoopsamenwerkingen in Noord-Nederland ten opzichte van 2011.

Meer dan alleen bundeling inkoopvolumes
Inkoopsamenwerking is meer dan alleen bundeling van inkoopvolumes. Door samen te werken wordt meer kennis opgebouwd van producten, markten en bedrijven, kunnen transactiekosten en risico's voor de deelnemende organisaties verminderen en neemt de professionaliteit van de inkoop toe. PIANOo heeft alle 46 gemeentelijke inkoopsamenwerkingen in één landelijke kaart weergegeven en wil deze kaart regelmatig bijwerken. Rudy van Duijvenvoorde, Partner bij INSINC: ‘Wij juichen de gezamenlijke inkoop van gemeenten toe. Deze vorm van inkoop stimuleert de leveranciers onder andere om hoge kwaliteit te leveren tegen betaalbare prijzen. De tijdrovende aanbestedingen kunnen worden gecentraliseerd en de kosten gereduceerd. Hierdoor kunnen gemeenten zich nog beter richten op hun gespecialiseerde dienstverlening voor de samenleving.’

Bronnen:
https://www.nevi.nl/nieuws/sterke-stijging-inkoopsamenwerkingsverbanden-gemeenten
https://www.pianoo.nl/actueel/forse-stijging-gemeentelijke-inkoopsamenwerkingen
(juli/augustus 2015)

BAM sluit kortere betalingstermijn niet uit » « Best Value Procurement aan banden?
 

Nieuws van Insinc

INSINC en InQuest bundelen krachten

PERSBERICHT, 1 september 2016:  InQuest en INSINC bundelen... Bekijk »

Inkoopjobs.nl

Inkoopjobs.nl is vernieuwd: een nieuw design en een nieuwe focus.... Bekijk »

Alidis wordt grootste inkoopgroep van Europa

Inkoopalliantie Alidis wordt de grootste inkoopgroep van Europa. Door... Bekijk »